Herenhuis te koop in Overijssel - Boskamp 23-25, Olst

Herenhuis in Overijssel
Verkoop bij inschrijving
8285 m² perceel
805 m² wonen

Herenhuis in Overijssel!

VERKOOP BIJ INSCHRIJVING
***UNIEK EN BIJZONDER GEBOUW***
MARKANT KERKGEBOUW MET OMLIGGEND TERREIN

RIJKSMONUMENT

Op een mooie locatie in het centrum van het dorp Boskamp gelegen KERK MET SACRISTIE, PAROCHIECENTRUM, PASTORIE EN APPARTEMENT op een ruim perceel van ca. 8.285 m² eigen grond.

BIJZONDERHEDEN:
- Centraal in het dorp Boskamp gelegen
- Bestemming Maatschappelijk
- Monumentenstatus: Rijksmonument
- Op 28 autominuten: Zwolle, 10 minuten: Deventer.

Meer informatie over deze verkoop bij inschrijving? Vraag dan de brochure op bij ons kantoor.

Algemeen
Dit prachtige kerkgebouw met pastorie en omliggend terrein gaat haar oorspronkelijke functie verliezen. Onze opdrachtgever heeft besloten tot verkoop over te willen gaan en nodigt partijen uit een financiële bieding uit te brengen vergezeld met een motivatie en voorgenomen gebruik (en eventuele toekomstvisie). Een buitenkans voor wie ervan droomt wonen en werken te combineren in een bijzonder inspirerende omgeving.

De aangrenzende begraafplaats wordt voor de verkoop gesplitst en zal derhalve niet mee worden verkocht met het kerkgebouw. De kerk maakt, na afsplitsing van de begraafplaats, deel uit van een perceel van maar liefst ca. 8.285 m² (of zoveel meer of minder na kadastrale inmeting zal blijken). Het grootste gedeelte van de tuin is gelegen aan de achterzijde van de kerk en is voorzien van fraaie oude bomen en begroeiingen.

Sint Willibrord kerkgebouw (Rijksmonument)
Deze driebeukige kruiskerk is gebouwd in 1860 in een neogotische stijl. Het geheel is opgetrokken uit rode machinale baksteen en is gedekt met (Maasdekking) leien zadeldak. De kap is beschoten. Het gebouw is aangesloten op de nutsvoorzieningen gas, water, elektra (tevens krachtstroom) en CAI / CAS. De pastorie wordt verwarmd middels een cv installatie en de kerk wordt verwarmd middels radiatoren en heteluchtverwarming. Warm water geschiedt middels de cv installatie en elektrische boiler. De gebouwen zijn voorzien van houten kozijnen en deels voorzien van dubbele beglazing. Het kerkgebouw is voorzien van bliksembeveiliging.

De nok en de hoeken van het dwarsschip en de oostelijke zijde van het schip zijn voorzien van fialen. Westelijk een centraal geplaatste toren op vierkante grondslag met op de hoeken fialen. Op de oren een zeskantige opbouw met zes galmgaten en vier wijzerplaten onder een met leien gedekte spits met weerhaan. In de voet van de toren het ingangsrisaliet tussen steunberen. De entree bevindt zich binnen een spitsboog met archivolten, daarboven een spitsboogvenster met vorktracering. Aan weerszijden van de toren zijn in het schip dito vensters geplaatst. Het schip telt vijf door steunberen verdeelde traveeën. De eerste is voorzien van een spintsboogvenster met glas-in-lood vulling, de volgende twee van kleine spitsboogvensters met vorktracering. De vierde travee wordt gevormd door het dwarsschip met spitsboogvensters, de vijfde travee heeft een blinde gevel. In de oksels van het schip en het dwarsschip een lage aanbouw onder een lessenaardak met dubbele spitsboogvensters tussen steunberen. Aan de oostzijde een vijfzijdige absis met spitsboogvensters tussen steunberen.

De in oorspronkelijke staat verkerend interieur met onder meer kruisgewelven steunend op fantasiekapitelen die door lisenen gedragen worden. De lisenen eindigen in gemetseld kolommen. Hangend balkon met houten balustrade. De vloer en het bankenplan zijn origineel.

Pastorie
Deze pastorie is gebouwd in 1830 en opgetrokken in rode machinale bakstenen onder een met grijze Hollandse pannen gedekt zadel- en schilddak. De gevels worden geleed door horizontaal lopende gemetselde tanddecoraties en zijn voorzien van muurankers. De voorgevel heeft rechts een risaliet met trapgevel met ezelsruggen. Deze is door een liseen gedeeld in twee delen met ieder een spitsboogvormig spaarveld: tegen het linker deel staat een serre onder een schilddak. De kozijnen zijn vernieuwd. Rechts van de serre één en op de verdieping twee kruisvensters. In de top twee kleine vensters onder spitsbogen. Het linker geveldeel bevat drie vensters op de begane grond en twee op de verdieping. De rechte zijgevel is door een liseen in tweeën gedeeld; links een spitsboogvormig spaarveld met een venster, rechts op de begane grond en op de verdieping drie vensters. De ter linker zijde gelegen sacristie vormt de verbinding tussen pastorie en kerk. De voorzijde hiervan wordt afgesloten door een tuitgevel, hierin is verder een dubbele inrijdeur met zij- en bovenlichten geplaatst, in de top een hooiluik. In het linker geveldeel zijn vijf segmentboogvormige vensters geplaatst met glas-in-lood vulling.

De indeling van het geheel is als volgt:

Kerk:
Narthex, toren met zangkoor, schip met zijbeuken, viering / priesterkoor met koorsluiting apsis), transept, sacristie, parochiezaal met sanitaire voorziening en keukenblok, kantoorkamer, entree met portaal.

Pastorie:
Parterre:
entree, hal, woonkamer met serre, keuken, slaapkamer met badkamer, kamer, toilet, trapopgang.

Eerste verdieping:
Overloop met 3 slaapkamers, badkamer met ligbad, douche, vaste wastafel en toilet, trapopgang.

Tweede verdieping:
Bergzolder.

Oppervlakten
-Kerk: ca. 805 m²
-Pastoriewoning: ca. 300 m²

De oppervlakten zijn gemeten door verkopend makelaar uit een kopie bouwtekening en/of verkregen van opdrachtgever. Het opgegeven metrage is derhalve indicatief; er kunnen geen rechten aan worden ontleend noch kan er sprake zijn van enige verrekening achteraf.

Kadastrale omschrijving / oppervlakte
Gemeente Olst, sectie E, nummer 4130, groot ca. 8.272 m²
Gemeente Olst, sectie E, nummer 4131, groot ca. 13 m²
Totaal groot ca. 8.285 m² of zoveel meer of minder na kadastrale inmeting zal blijken (over- en ondermaat wordt niet verrekend)

Bestemming
Volgens het Bestemmingsplan Boskamp van de Gemeente Olst-Wijhe is de bestemming Maatschappelijk, Waarde Archeologie-3, Bouwaanduiding: specifieke bouwaanduiding- monument, Bouwvlak. Van het bestemmingsplan is de uitsnede van de kaart als bijlage toegevoegd aan de brochure (bron: www.omgevingswet.overheid.nl). Eventuele plannen voor herbestemming dienen gemaakt te worden met inachtneming van deze Monumentstatus.

Clausules
Het object wordt verkocht met de as-is where-is clausule, niet-zelf-bewoningsclausule, asbest-clausule en de oudheidsclausule: deze clausules maken onderdeel uit van de koopovereenkomst (zie bijlage brochure voor toelichting).

Verkoopprocedure en recht van gunning
Van een potentiële koper wordt verwacht dat hij overeenkomstig hierna omschreven verkoopprocedure een financiële bieding uitbrengt vergezeld met een motivatie en voorgenomen gebruik (en eventuele toekomstvisie).
Opdrachtgever behoudt het recht om de voor hen meest aanvaardbare bieding te selecteren. Dit hangt af van een aantal factoren. Te denken valt aan de hoogte van de bieding, eventuele voorwaarden, aanvaardingstermijn, financieringsvoorbehoud, motivatie, voorgenomen gebruik, toekomstvisie etc. Verkoper is dus niet verplicht aan de hoogste bieder te verkopen, maar kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een lager bod met betere voorwaarden. Er kan zelfs worden besloten niet te gunnen (niet te verkopen). Zulks ter beoordeling en in volledige vrijheid van opdrachtgever. Zie verder de hierna omschreven verkoopprocedure.

Voorbehoud
Voor de rechtsgeldige en onvoorwaardelijke verkoop en levering van het verkochte is de definitieve goedkeuring van de verkoper, waaronder inbegrepen een machtiging van de aartsbisschop van Utrecht benodigd.

Kenmerken


Overdracht
Prijscode Verkoop bij inschrijving
Prijstype k.k.
Datum opdracht 2024-10-14
Aanvaarding In overleg
Status Beschikbaar

Oppervlaktes en inhoud
Gebruiksoppervlak wonen 805
Perceel oppervlakte 8285

Bouw
Bijzonderheden Monument

Locatie
Ligging Aan rustige weg
Beschutte ligging

Woning
Type woonhuis Vrijstaand
Soort woonhuis Herenhuis
Bouwjaar 1860